Kategoriler

ÇEMBER ÇEŞİTLERİ

ÇEMBER ÇEŞİTLERİ

Çemberler, ambalajın güvenlik konusunda en önemli elemanlarıdır. Ürünlerin bir arada durması ve taşıyıcılara sabitlenmesini sağlar. Bu sayede de yükleme, depolama, taşıma süreçlerini son derece kolaylaştırır. Maliyet fiyatları düşer. Bunun yanı sıra bu işlem, ürünler için önemli bir koruyucudur.

ÇEMBER ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Çemberleri 4 ana grup altında toplamak mümkündür. Çemberler çoğunlukla çelikten ya da çeşitli plastiklerden yapılmış esnek yassı bir malzemedir. Çemberler üretildikleri malzemelere göre adlandırılır.

POLYESTER ÇEMBER

Polyester çemberler en yüksek güvenlik seviyesinde bağlama yapılabilecek çemberlerdendir. Plastik esaslı olduğundan uygulaması da son derece kolaydır. Bütün şarjlı çemberleme makineleri ve havalı çemberleme makineleri ile hızlı bağlamalar yapılabilir. Toka aracı ile de kullanılabilir. Uygulama sırasında bugüne kadar bir iş kazasına da rastlanmamıştır. Pas ve benzeri kirleri oluşturmaz, güneş ışınlarından etkilenmez. Çelik çemberin doğru bir alternatifidir. Fiyatının ekonomik olması, esnek yapısı, uzama ve yeniden toplama kabiliyetiyle çelik çemberin de önüne geçer. Doğaya zararı yoktur. Farklı alanlarda da geri dönüştürülebilir yapıdadır. Kullanım sonrası geri dönüşüm tesisleri tarafından toplanır.

LİFLİ ÇEMBER

Lifli çember, çember çeşitleri arasında yapısı en yumuşak olan çember türüdür. Polyester iplerin üzeri polipropilen ile kaplanarak elde edilir. Aynı polyester ipler sıcak tutkal prosesiyle kaplanır ise tekstil çember ortaya çıkar. Fakat maliyeti daha yüksek olduğu için en yaygın kullanılan kompozit lifli çemberdir. En büyük dezavantajı da maliyetinin yüksek olması ve yalnızca bukle toka yardımı ile birleştirilebilir olmasıdır. Otomatik palet çemberleme makinelerinde kullanıma uygun değildir.

ÇELİK ÇEMBER

Çelik çember, yüksek maliyeti, kullanım zorluğu gibi sebeplerle her geçen gün yerini alternatif çemberlere bırakmaktadır. Fakat bazı kullanım alanları da çelik çember kullanımını zorunlu kılar. Örneğin ürünler üretimden yüksek bir sıcaklıkta çıkıyor ve hemen çemberleme işlemi yapılmalıysa ya da tomrukların iki başından çember ile bağlanıp, sıcak havuzlarda bekletilmesi gerekiyorsa bu durumlarda çelik çember kullanılması gerekiyor. Genellikle tokalı olarak kullanılır. Ağır bir malzemedir, bağlama işinin yapılması da bu sebepten zahmetlidir. Esneme sonrasında yeniden kendini toplama kabiliyeti olmadığından, çelik çembere yük bindiği zaman kopma, esnediği zaman da ürün üzerinde gevşeklik kalması gibi dezavantajları bulunaktadır.

POLİPROPİLEN ÇEMBER

Polipropilen çember, çember çeşitlerinin içerisinde en düşük mukavemete sahip olan çemberlerdir. Uzamaları yüksek, uygulaması da en kolay olandır. Kullanım alanları diğer üç çember çeşidinden farklıdır. Şarjlı çemberleme makineleri, yarı otomatik çemberleme makineleri, otomatik çemberleme makineleri, otomatik palet çemberleme makineleri ve manuel tokalı aparatlarla kullanılabilir. Kullanım alanının oldukça zengin olması nedeniyle en çok kullanılan çember türüdür. Koli kutu kapama, gazete dergi paketleme, oluklu karton, sebze meyve narenciye paletleri çemberlenmesi, kablo, hortum gibi pek çok ürünlerin bağlanmasında kullanılır. Bağlanacak ürün ile hafif olduğu için genişlikleri de 5mm seviyelerinde başlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir